20 februar 2006

Bare barnemat

Barnemat bare barnemat? Bah - non!

Barnehagebarnemat:
Barnas egen kokk utvikler smaks(sjalott)lauker og matbevissthet fra svært ung alder. Menyen kan se slik ut:Fiskerisotto med hummerbisque og sesongens grønnsaker, tiramisu . Egentlig er ikke hovedpoenget at menyene høres smatt ut, men hvor utfyllende, presise og dermed bevisstgjørende de er. Poteter er ikke bare poteter, men dauphinois, rissolées eller ganske enkelt nature au persil. Grønnsakene kommer som salat, ratatouille, à la provencale eller fylt med snadder. På dagsmenyen står også små goûters (smakspauser), som (dessverre) gjør våre søte små enda søtere. I rettferdighetens og sunnhetens navn sniker det seg inn ymse fruktpauser i ny og ne.

TV-barnemat:
Barnas egen tegnede TV-kokk (Michel, ikke Tor) lærer barna at mat = lek og deler uten å nøle les secrets de la recette (oppskriftens hemmeligheter) med sine små seere. Og noen store, Eirik sitter gjerne klistret til skjermen for å høre hemmeligheter. Visste du at hemmeligheten bak en luftig og silkeglatt sjokolademousse er å ikke piske eggehviten så stiv? Eller (i disse kakaotider) at melken ikke setter seg fast i kjelen hvis du tar i to ss vann først?

Barnemat i butikken:
Butikkvettregel nr. 1: Ha alltid med lupe for å finne produkter som ikke inneholder sukker og/eller sjokolade. Det gjelder særlig i hyllen med frokostblandinger og i hyllen med babymat (jada, grøt med sjokolade og knust sjokoladekjeks på glass!).
Butikkvettregel nr. 2: Løp ut så fort bæreposer og barnevogner kan holde, før personen i kassen rekker å stikke til barnet ditt en neve godteri.

Ingen kommentarer: