21 april 2006

Franske observasjoner

Om bilkjøring:
1. Temperaturmåleren i bilen som går fra 4 til 15 grader mens vi suser Frankrike på langs i mørket.
2. Hurra for tungtransportfrie dager! Og purken ta spanske skurkesjåfører som gir beng i kjøreforbudet!
3. Hvorfor blinker så mange som ligger i den midterste av tre filer uten å legge seg ut? Jeg blir en nervøs sjåfør og sidesjåfør av denslags (også).
4. Det blir liksom litt mer fristende å svinge av i Bourgogne, Beaujolais og Rhône når rasteplassene har fått navn etter store franske viner...Gevrais-Chambertin, Nuits-Saint-George...
5. Hva du kan oppdage når du prøver å komme deg på motorveien og først havner laaangt under den og så laaangt over den. Høye fjell og dype daler - i Nice!
6. Det er forunderlig å kjøre på La Promenade des Anglais i Nice så tidlig om morgenen at den eneste trafikken er horetrafikken.
7. Du kan få med en hel leilighet fra Ikea i en Touran-bil (gratis reklame for VW og Ikea).

Om gamle damer:
1. Gammel dame 1 lar oss få vite at vi har mistet et håndkle på klesstativet under oss og enda et i treet under der igjen. Jaså, sier du det. Hun låner oss aller nådigst en fiskekrok. Forresten litt rart at klesvask kan være sjarmerende. Men undertøyet henger alltid på innerste snor.
2. Gammel dame 2 lar oss få vite at vi har mistet tørkerullen på balkongen til naboen under. Jaså, sier du det.
3. Gammel dame 3 kjefter på oss som bare gamle damer kan fordi vi har vært så usigelig frekke å sette barnevognen inn i oppgangen. Takk for forståelsen.
4. Konklusjon: Enhver bygård med respekt for seg selv har en gneldrete gammel dame. Det gjelder også vårt skakke sjarmtroll av en sør-fransk gammel sådan - og den tvers over den brosteinsbelagte gata - og den ved plassen et stykke nedenfor. Vi får vel smile og leve med dem.

Om dette og hint:
1. Det står sourire suivant (neste smil) på kassakøskillepinnene (har de et eget navn??) hos den lokale kjøpmannen. Vi er ofte litt mugne i kassakø, er vi ikke det?
2. Prøv varm sjokolade på Gran Caffè (jeg er ikke dårlig i fransk, jeg prøver å skrive italiensk) i Beaulieu og kakao blir aldri det samme igjen. Vær sulten!
3. Ingvar Kamprad - vi har funnet drømmetomta til Ikea i Nice! La oss slippe 30 mil tur/retur Toulon - pleeease!
4. Sør-franske håndverkere kan faktisk få jobben gjort i tide.
5. Solrik lunsj rundt et langbord på en bastide i baklandet - déjà vu for elskere av fransk film. Det var bare det at filmen var dubbet til norsk og dansk.
6. Det er alltid like godt å komme til Villefranche - og nå blir det enda bedre fordi vi kommer til vårt eget krypinn med havgløtt og atmosfære (og varselskilt på døra for alle over 180). Men - hvor skal vi gjøre av barnevogna??

Ingen kommentarer: