11 desember 2005
10 desember 2005
Snakke-med-seg-selv dagen
En dag da jeg låste meg ut av huset, ga en kvinne på den andre siden av gaten seg til å hytte med neven og rope noe på lëtzebuergesch mot en bil som sto på tomgang. Jeg tror hun ville at motoren skulle slåes av. Hun ble etter hvert ganske aggressiv og gikk til fysisk angrep på bilen. En ganske forskrekket sjåfør bestemte seg for at det var best å kjøre vekk. Det rare var at hun fortsatte å rope det samme og hytte med neven lenge etter at bilen var borte. Det var ingen andre biler der som gikk på tomgang. Jeg passet på å gå på den andre siden av gaten. Et par gater lenger ned møtte jeg en mann som bablet i vei på samme språk, men i en helt annen tone. Han hadde det veldig morsomt. Med seg selv. Jeg konkluderte med at det måtte være snakke-med-seg-selv-dagen. Det minte meg om den gangen jeg trillet vogn på Bislet og møtte en mann som trillet sykkel. Han så veldig professoraktig ut. Jeg skvatt litt da han stoppet meg, men jeg skvatt enda mer da han ropte LANG STANG rett i fleisen min så jeg fikk bakoversveis. Jeg lo resten av dagen.
Gud kjører Citroën
Jeg tror ikke Janis Joplin ble bønnhørt da hun ba Gud om å kjøpe en Mercedes Benz til seg. I dag har vi nemlig fått vite at Gud kjører Citroën. Eirik hørte en reklame på belgisk radio hvor et Citroënverksted ganske så selvsikkert hevdet å være valget til Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd. Sorry, Janis!
En tur til Buljong
Vi tilbringer ofte lørdagen i et annet land. Denne lørdagen fikk Belgia for en gangs skyld æren av vårt besøk, uten at anledningen var IKEA. Belgia er et land mange fleser rett gjennom på vei til et annet og mer attraktivt land. Det er liksom ikke noe stas å svare at du skal på biltur til Belgia når naboen lurer på hvor du skal på ferie. En kjapp tur langs motorveiene bekrefter dette. Landet er flatt, flatt og...flatt. Men så har Belgia gjort et sjakktrekk. De har nemlig satt opp ganske utradisjonelle skilt for å lokke automobilistene av motorveiene. Istedetfor et heller intetsigende brunt skilt (hvorfor er det fargen brun som har blitt valgt til å symbolisere fine ting?), kommer store, iøynefallende bilder midt i fleisen på de veifarende, i hvert fall de som ikke kjører med skylapper eller har blitt for sløvet av veien og landskapet. Bildene akkompagneres av en kort, poetisk tekst som skal tjene til å vekke nysgjerrigheten. I dag skjente vi av motorveien mot plongez dans un vert poème - dykk ned i grønn poesi. Og det var det, selv i desember. Innimellom dekket rimfrost den grønne poesien, men det var også et fint dikt. Dama til Eirik hjalp oss. Det er ikke meg, og han er ikke utro, dama er en slik elektronisk duppeditt som med irriterende monoton stemme forteller deg hvor du skal kjøre. Hvorfor hun heter dama? Enkelt. Hun maser, hun forteller hva du skal gjøre, hun blander seg inn i kjøringen, hun kan være lunefull, hun kan plutselig bare koble ut og hun mister av og til styringen helt. Men som regel er hun til å stole på og fører deg på rett vei. I dag førte hun hos heller ikke på ville veier, men på veier vi ikke hadde valgt eller funnet selv. Små landeveier gjennom grå landsbyer og skoger med hjemmesnekrede jaktstoler à la stolene til tennisdommere - en jegerkonges trone. Og gjennom - ja - denne grønne poesien. Hun førte oss til byen som heter Bouillon - eller Buljong på godt norsk. En hyggelig liten by i de belgiske Ardenner delt i to av elva Semois. Historisk interesserte kjenner kanskje en fyr som het Godefroy av Bouillon. Det hyggeligste var restauranten vi fant høyt over byen i et gammelt kråkeslott i bindingsverksstil. Inne ble vi tatt varmt imot av vertskapet, en overivrig bikkje og matmoren, så ble vi hensatt til en nostalgisk jul i et engelsk herskapshus. Vi kom sent og kunne nyte husets gastronomi i ensom majestet mens Helena løp fra stue til stue. Vi blir særdeles fornøyde når en måfåtur ender i en så hyggelig og god opplevelse. Slår köttbullar fra IKEA langt ned i støvlene! Vi tror det kan være verdt det å følge flere skilter i Belgia, med eller uten dama.
09 desember 2005
Göranssons elektriske adventsstake
Jippi! Jeg skal gå tur på butikken - helt alene! Et stjålent gyllent øyeblikk med me, myself & I hvor tankene kan vandre fritt. Med barn - velsigne dem - er nemlig hodet enten fylt av dem eller ingenting. Jeg trekker med velbehag inn frisk desemberluft og tenker fornøyd at her har vi like mange varmegrader som det er kuldegrader hjemme. Vel, ikke der jeg kommer fra da, for da ville vi hatt sommertemperaturer her, men i Oslo. Med barn nr. 2, er ikke trangen til å leke singlepike-på-Løkka-leken like stor i slike øyeblikk som den var med barn nr 1. Hm. Pussig det der - som barn var mor-far-barn-leken det store, som voksen leker jeg vekselsvis Bridget Jones og Carrie Bradshaw. Nå kan jeg forresten heller leke at gata vår heter Wisteria Lane og er full av frustrerte fruer. Og det kan det godt være at den er. Fritt for å være Susan. Mens hælene klakker nedover det mørke fortauet og skyggen min er kjempelang, er det ikke V.I.T. (Very Important Thoughts) som faller inn i hodet mitt. Derimot bruker jeg denne tanketiden til å delvis undre meg og delvis gremme meg over de heslige juledekorasjonene som pryder nabolagets tildels staselige inngangdører. For ikke å snakke om disse plæstikknissene som klatrer opp annenhver fasade. Hva er det, da?? Så, midt oppi denne grellheten, lyser to enkle elektriske adventsstaker mot meg med et velkjent og ubevegelig lys. Denne adventsuniformen som jeg forbannet meg på at jeg aldri skulle dra inn i mitt hjem da vi bodde i Norge, blir nå plutselig et nostalgisk bevis på god smak. Jeg vandrer videre forbi postkassen der det står Göransson. Javel ja. Her bor söta bror og er en av de daglige påminnerne om det internasjonale samfunnet vi bor i. Av alle ting, gir Göranssons elektriske adventsstake meg et stikk av hjemlengsel... I kassakøen kaster jeg misunnelige blikk på et ungt par som jeg er sikker på skal på kino eller treffe venner på bar etterpå. Hun tror nok jeg kaster lange blikk på typen hennes. Men så faller blikket på en mor med en nydelig liten baby, og da gidder jeg ikke se på de unge jyplingene lenger. På vei hjem går jeg bevisst eller ubevisst forbi Göranssons elektriske adventsstake igjen. Kanskje vi tar en tur på IKEA, som møblerer verden og pynter adventsvinduer. Når jeg svinger inn i gaten vår med en handlepose i hver hånd, merker jeg til min forundring at hælene klakker fortere. Når jeg ringer på og skimter en liten blå skikkelse som nærmer seg, går det en varme gjennom meg og jeg tenker på hvor godt det er å komme hjem til barn.
There is time still for sitting in cafes in Paris sipping wine.
Time still for going to meet the guru.
There is time still.
Now I am caring for eternity.
Carrying bodies soft with sleep to beds of flowered quilts and pillows.
Answering cries deep out of nighttime fears.
Buckling shoes. Opening doors. Pretending.
My soul now is dwelling in the house of tomorrow.
Tomorrow there will be time for long leisurely conversations,
for poems to write, and dances to perform.
Time still.
So I surrender now to them and this, knowing it is they
who will teach me how to do it all.
Peggy O’Mara
There is time still for sitting in cafes in Paris sipping wine.
Time still for going to meet the guru.
There is time still.
Now I am caring for eternity.
Carrying bodies soft with sleep to beds of flowered quilts and pillows.
Answering cries deep out of nighttime fears.
Buckling shoes. Opening doors. Pretending.
My soul now is dwelling in the house of tomorrow.
Tomorrow there will be time for long leisurely conversations,
for poems to write, and dances to perform.
Time still.
So I surrender now to them and this, knowing it is they
who will teach me how to do it all.
Peggy O’Mara
05 desember 2005
I disse førjulstider
Den første jul i et fremmed land...og her har det vært jul leeenge! Det glitrer og blinker så Helena drømmer om det om natten. Ikke rart det er lenge å vente for disse små, og ikke rart de blir oppspilt! Førjulstiden er ikke så ulik den hjemme, men en fyr har vi møtt på ganske mange ganger som vi ikke støter på i Norge, nemlig Sinterklaas, eller Sankt Nikolaus. Han ligner litt på nissen i grunn, men han er en litt mer staselig kar, med gull og fløyel, en høy hatt og snirklete stav. Han kommer egentlig til alle barn natt til 6. desember med gaver, men akkurat som nissen tyvstarter han på ymse kjøpesentre og tilstelninger. Vi nøyde oss med å kjøpe en bok om ham og en kakemann (à la hvetebrød), de kommer i ymse varianter og størrelser. Tja, så mye mer har vi ikke fått med oss om Sinterklaas, annet enn at han nok opprinnelig er fra Spania og feires først og fremst i Benelux landene og regionalt i Frankrike og Tyskland. Og så har han med seg en skummel type som heter Père Fouettard og som gjerne vil dele ut straff istedetfor godterier... En annen typisk julegreie her, som vi heller ikke ser hjemme, er alle julemarkedene. Små boder fyller plasser og gågater, dekorert med lys og fylt med mye ræl. Det dufter liflig av glühwein og vafler og ikke fullt så liflig av bratwürst og koteletter. Litt søtt er det jo, da... Vi må bekjenne at vi benytter oss av søndagsåpne butikker til å få unnagjort julegavene som snart skal fraktes til Norge. Helena skjønner julen i år, og vi har børstet støv av en gammel hjemmebrodert adventskalender som åpnes med stor barnefryd hver morgen. Men vi hadde ingen adventsstake å blåse støv av, og siden lilla lys er vanskelig å oppdrive, dro vi på internasjonal basar og fant et dansk adventslys (type med tall fra 1-24). Vi bor da i en internasjonal by, og det er faktisk ganske hyggelig, så kanskje det blir vår tradisjon. Men her er den fineste adventskalenderen. En riktig god førjulstid!
28 oktober 2005
Henny
Henny (a.k.a. Dalt) gjorde oss til en familie på fire, og det er vi alle veldig glade for - vel, av og til er kanskje ikke Helena bare glad, men for det meste så! Det skjedde på Clinique Bohler den 27. august 2005, og i skrivende stund er hun to måneder gammel. Og tiden, som gikk (for) fort med førstemann, har nå løpt fullstendig løpsk. Vi klamrer oss fast til viserne i beste Harold Lloyd-stil og prøver å ikke ramle av. Av og til ligner Henny veldig på storesøsteren sin, men først og fremst er hun bare Henny. Av gemytt ligner hun også foreløpig på storesøster, hun er en rolig og snill liten jente. Og en stor jente! Med sine 61,5 cm ligger hun over hele vekstkurven. Hun titter mer og mer på verden med våkne, store og mørke øyne og smiler så mamma og pappa smelter. Vi nyter å ha en veivende, sprellende baby hos oss igjen! Vi er kanskje mindre forundret denne gangen - men like forelsket!
Helena
Helena (a.k.a. Bylt) har hatt mange og store endringer i livet sitt det siste året. To nye land, to nye barnehager, ett nytt språk og som om ikke det var nok - en ny lillesøster også! Og da lillesøster kom, kunne hun jo ikke leke. Det kan bli litt mye for en liten Bylt (som begynner å bli veldig stor Bylt - snart tre år!). Hun har stiftet bekjentskap med sjalusitrollet, men hun er også en omsorgsfull storesøster. Alt i alt har Helena taklet et spesielt år veldig bra. Hun trives godt på rommet sitt, i huset sitt, i gaten sin og ikke minst i barnehagen sin, Arche Noë. Små venner får hun der også, kanskje til og med en liten kjæreste? For "Maximillien sier darling til Helena..." I høst har Helena plukket kastanjer i Kastanjeveien. Hun fører små samtaler på fransk og snakker ofte til lillesøsteren sin på fransk, og det synes jo mamma og pappa er stor stas, da. Mamma vil gjerne hete ma maman.
E&U
Mens E jobber og står på for å få den nye banken på plass - hvilket ser ut til å gå riktig så bra - er U hjemmeværende, eller tilstedeværende, som det er populært å kalle det. Og sous la responsabilité du mari som det står på ymse papirer vi må fylle ut i papirmølla her - ektemannens ansvar... Vi bruker tid på å finne oss tilrette i et nytt hjem i en ny by i et nytt land, og ikke minst som familie på fire. Hjemmet begynner å bli hjemme, byen blir bare finere og finere og landet er lite! Og familie på fire er det selvsagt annerledes å være, men foreløpig går det veldig greit, vi finner en ny rytme og nye måter å gjøre ting på. Tempoet, som det siste året trygt må kunne kalles heseblesende, kan nå roes ned litt. Siden vi kom til Lux, har vi nærmest hatt non-stop besøk fra opptil flere besteforeldre, Julie og nå sist tante Pille med sine to søte små. Alle besøkene har vært stor stas for Helena, men kanskje aller mest det siste! Vi vet ikke helt hva vi skulle gjort uten hjelpen vi fikk mens U var Veldig Gravid med bekkenløsning, for ikke å si da Henny ble født. Innimellom har vi vært i Villefranche og nå går turen snart hjem til Norge. Før vi drar til det kalde nord, passer vi på å nyte en sjeldent varm og fin høst her.
Luxembourg
Luxembourg er et litt rart land å bo i. Rart fordi det er så bittelite (sånn rundtomkring åtte mil langt og fem mil bredt), rart fordi det er litt Disneyland og rart fordi det er nytt for oss. Når jeg sier Disneyland, tenker jeg på tårn og spir og buktende elver gjennom grønne daler, på eplefest og hornblåsere og på at "alle" er snille (og skurkene er ikke så mye verre enn B-gjengen). Så blir det også litt rart, men veldig positivt, at et så lite land har et så stort internasjonalt miljø. Andre ting vi liker ved Luxembourg er nærheten til nabolandene Belgia, Tyskland og Frankrike (15-25 minutter) - da særlig det siste, og i samme gate den franske tilknytningen og påvirkningen, både språklig, kulturelt og kulinarisk. Ikke minst scorer Lux mange poeng fordi det er så familievennlig. Her er mye tilrettelagt for barn. Det er også påfallende rent, pent og grønt her med flotte parkanlegg som store og små kan boltre seg i. Luxembourg by er også liten og veldig fin, synes vi. Sentrum har mange bilfrie gater og er dermed både barne- og barnevognvennlig. Av det vi har sett ellers i dette bittelille landet, fremhever vi Moseldalen for elven, vinen og koselige små byer (i vilkårlig rekkefølge), og Ardennene, særlig i høstlig gyllentburgunder. Alle de bra restaurantene som ligger spredt rundt i landet har vi dessverre ikke så stor anledning til å oppdage, men vi har da funnet noen og skal nok finne flere. Utover Disneytårn, sentrum med Gamlebyen og store og små slott, er det litt merkelig arkitektur her. Mye grått ispedd rosa (gjerne knall) med gnomer og gipssvaner i hagene. Servicen er et kapittel for seg - en blanding av fransk likegyldighet og tysk rigiditet? Vi må vel kanskje nevne været? Fra vi kom hit 1. juli, har vi hatt en sjeldent dårlig sommer og en sjeldent flott og varm høst, så det typiske været har vi nok ikke hatt (men vi har skjønt at gummistøvler og regnjakke kan komme godt med). Vi setter vår lit til kortere og mildere vintre enn hjemme! So far so good i Lux!
Villefranche-sur-Mer
Vårt andre (tredje??) hjemland er under en halvtime unna, men vårt andre, nyervervede hjem i det samme landet er 10 timer unna med bil. Den avstanden tilbakela vi i oktober, og det var godt for store og liten å komme tilbake til Villefranchen vår, som Helena sier. Vi blomstrer opp litt der... Henny hadde sitt første møte med V-s-M utenfor magen og for Helena ble det et gledelig gjensyn med den gamle lekeplassen sin, det gamle rommet sitt og ikke minst kirkeklokka vår! Og sannelig fikk hun ikke et nytt rom der, i vår egen skakke, sjarmerende leilighet i Rue de May med utsikt til nettopp den berømte kirkeklokka. Det føltes godt å få sitt eget krypinn der, det blir hyggelig å bruke tid på å få det slik vi vil der og vi er sikre på at vi vil trives der alle fire i lang tid fremover. Vi regner med å møte familie der ofte, slik som vi gjorde nå, og vi håper det ikke blir lenge til neste rapport fra V-s-M på denne bloggen.
Abonner på:
Innlegg (Atom)