07 juli 2009

Et lite stykke Bergen

Bouchavesnes-Bergen er en bitteliten unnselig landsby på flatbygda i Somme, av det slaget du glatt kjører rett gjennom. Som nordmann synes du selvsagt det er ganske morsomt at en liten fransk by heter noe med Bergen, men ikke morsomt nok til å stoppe.

Så stopper du allikevel foran en statue av den franske feltmarskalken og krigshelten Maréchal Ferdinand Foch, som enhver fransk by med respekt for seg selv har en gate oppkalt etter. Og av en eller annen grunn går du bak denne statuen, han kan jo være noe å se på bakfra også den godeste Foch, hvem vet! Men der står det altså at statuen er skjenket til byen av den bergenske skipsrederen Haakon Wallem. Ikke nok med det, han ga generøst 100 000 franc av egen lomme og fikk også Bergens befolkning til å spytte i for å hjelpe til med oppbyggingen av byen etter første verdenskrigs herjinger. De var spesielt ille her, Bouchavesnes var omringet av slagmarker og strategisk viktig. Rådhuset i byen er en gave fra Bergen by, tegnet av arkitekt Ole Landmark og ferdigstilt i 1925. Da slengte de på Bergen bak navnet sitt, i takknemlighet. Wallem og Foch ble kompiser og Wallem ble tildelt ordenen Den Franske Lilje av den samme Foch.

Og der kom vi intetanende forbi dette lille stykket Bergen. Litt pussig. Nå lurer vi på hvordan det kunne ha seg at Wallem fant på å gjøre dette, men det har vi ikke funnet svar på.

Ingen kommentarer: