28 september 2006

Kokkelerende rørleggere stinne av gryn

De fleste av oss har vel en ting eller ti vi kunne tenke oss å bli bedre på. Engelskmenn er intet unntak, og en undersøkelse, antageligvis en svært seriøs sådan, kan gi oss femti-på-topp listen. På førsteplass - tjene mer penger. Kanskje ikke overraskende, men idealistisk (og muligens naivt) sett litt trist. På andreplass - tilberede eksotiske matretter. Vel og bra - men på andreplass? Hva med - tja - la oss ta det personlige og mellommenneskelige? Nå har ikke jeg sett den komplette listen, men å slappe mer av kommer for eksempel på en niendeplass og å utvikle vennskap på 16. Tredjeplassen er like festlig som den er uforståelig - bli bedre rørleggere! Helt nede på 37. plass finner vi å bli bedre i senga. To plasser bak kommer å kvitte seg med ubehagelige lukter (?). Kroppslukter, tenker jeg, og de to kan jo ha en viss sammenheng. På 47. plass kommer noe av stor viktighet, nemlig å knytte knuter (beklager, båtgodtfolk, hvis jeg undervurderer denne aktiviteten). Nå kan det være at engelskmenn rett og slett er supergode på mange av aktivitetene som havner langt nede på lista, slik at de slettes ikke trenger å forbedre seg. Da kan vi i så tilfelle trekke følgende konklusjon: Engelskmenn er elendige kokker, men superelskere. Jeg innestår ikke på noen måte for riktigheten av denne konklusjonen.

Hm. Kanskje lage en liten liste?

24 september 2006

Dyre byer på L

Nevn navnet på Europas to dyreste hovedsteder å bo i. Trenger du hjelp? Begge begynner på L. Trenger du enda mer hjelp?? Tja - nordmenn valfarter på juleshopping til den ene men finner sjelden veien til den andre. Hva - klarer du ikke den andre? OK da - vi bor i den. London er ikke overraskende Europas dyreste hovedstad, med en gjennomsnittlig boligpris på EUR 478.000 (rundt 4 mill). Men lille Lux ligger neimen ikke langt bak, med EUR 475.000. Nabolaget vårt drar opp dette gjennomsnittet ganske betraktelig. Skulle vi kjøpe huset vi leier, måtte vi punge ut med en sum som kan få det til å gå ganske rundt i et stakkars hode - rundt 1 mill. Ja - euro, ja... Hva har så Bittelillelux felles med kjempen London? Internasjonalt finanssentrum i hvert fall. Hvordan kan luxemburgere ha råd til å bo? For unge i etableringsfasen er det sikkert litt av en nøtt, men utifra våre observasjoner av generell levestandard, klarer de seg ganske bra: Europas høyeste antall biler, høyt antall godt besøkte restauranter (hvorav mange med Michelin-stjerner) og feriering i vilden sky!

Higer du etter å bo i en europeisk hovedstad uten å risikere kronisk svimmelhet på grunn av prisnivået, kan du vurdere Praha (EUR 106.000) eller Berlin (EUR 182.000). Eller faktisk vår "nabo" Brüssel (EUR 217.000), selv om den har gjort noen hopp oppover på listen. Vi for vår del kunne vurdere å flytte en halvtimes tid sørover og få et maison de maître (herskapelig - eller feit - kåk) med 10 mål tomt og oppstillingsplass til 11 biler på den franske landsbygda for halve prisen av huset vårt.

21 september 2006

Do you remember the 21st night of September?

Det sies at én gjentakelse er nok til at vi lager et mønster, hvilket avstedkommer kommentarer som "dette skjer alltid" eller "hver gang er det slik". Tenk etter - hvor mange ganger skal en ting gjenta seg før du tyr til slike tidsadverb? Kanskje bare to ganger? Et eksempel er idrettsutøveren som blir nummer to i to konkurranser på rad og som dermed blir utropt til "den evige toer" i media. Jeg tenker nå å bevise denne påstanden ved å si at "september er alltid fin i Luxembourg". Fordi den var det i fjor og den er det nå. Nemlig. La det gå troll i ord!

Ba de ya - say do you remember
Ba de ya - dancing in September
Ba de ya - never was a cloudy day

14 september 2006

10 september 2006

Bare



"På en måte har jeg "utlevert" meg selv gjennom arbeidet ved å avsløre aspekter av en indre verden som er skjør...skadet gjennom erfaring, men ikke knust. Jeg er ikke en ung kunstner tidlig i tyveårene. Jeg er en moden kvinne som ser livets feilslåtte forventninger i øynene, som ser de "store" spørsmålene i øynene. Jeg vil ikke presentere meg selv visuelt på en klisjéaktig, lufbørstet, sukkersøt måte. Jeg vil avsløre meg selv slik jeg er. For meg er dette en mektig og modig uttalelse. Jeg har aldri vært kjent for å "feste livlinen" når det gjelder hvordan jeg representerer meg selv. Som kunstner må jeg være autentisk...ta sjanser...bryte mønstre når det er nødvendig..."

Utdrag fra Annie Lennox' CD "Bare".

Flott kvinne. Flott modenhet. Bare. Den du er.

04 september 2006

Merci vielmals!

Utdrag (les: det jeg forsto) av en telefonsamtale på kaudervelsk (les: luxembourgsk):

- OK, ca va (OK, det går bra - fransk)
- hald op (hold opp/gi deg - kaudervelsk)
- bis dann (til da/vi sees da - tysk)
- merci vielmals (tusen takk - fransk & tysk)
- ciao! (hadet - italiensk & internasjonalt)

Man kan spørre seg om språket gjenspeiler samfunnet her i Kauderveldet - lite og rart, med tilsynelatende tilfeldige innslag av fransk og tysk - og internasjonal schwung. Videre kunne man lure på om dette så kunne medføre en smule identitetsforvirring blant folket (komboen fransk laissez-faire og tysk rigiditet kan være tøff!). Men det ville bli rene spekulasjoner fra en som ikke har bedre ting å ta seg til enn å leke psykolog på deres vegne...