29 oktober 2006

LA KLOKKA VÆRE I FRED!

Det er ikke måte på hva jeg kunne tenkt meg å gjøre med den luringen som fikk den briljante idé å tukle med klokka to ganger i året! Jeg er ganske sikker på at jeg har avslørt bakenforliggende motiver: En uforståelig personlig vendetta mot oss småbarnsforeldre! Som om vi ikke er trette nok fra før liksom. Og jammen fikk han ikke med seg de med makta rundt omkring! Sammensvergelse!! Barnløse hele bunten!!?!Nei, akkurat nå ser jeg bare en løsning - å flytte til Island og bli der til vi får tenåringer. Hallo - man kødder ikke med klokka (unnskyld kraftuttrykket og merk klokkeslett for postlegging).

(Det hører med til min historie at vårt eks-murmeldyr av en datter for bare få dager siden fant det for godt å begynne å rase huset rundt kl. 05.30 som et annet spøkelse.)

25 oktober 2006

Sjokolade på resept

Bakerdamen på hjørnet er god,rund og rødkinnet som bakerdamer skal være. Hun har en overraskende dyp og hes stemme. Disken bugner av alskens lekrerier, deriblant husets sjokolade. Mørke og lyse, runde, firkantede og hjerteformede, med nøtter, kakao og melis - jeg er sikker på at hun er like stolt av dem alle og plasserer dem varsomt og med stor omsorg i sjokoladedisken. I dag var damen i munter, brummende passiar med en eldre herremann da jeg kom inn - ja, jeg kunne nesten ha sverget på at de flørtet. Kinnene blusset litt ekstra da hun overrakte herren en svær eske sjokolade. Hans avskjedsreplikk lød som følger, med fynd og klem: Får man refusjon på trygdekassen for disse? Ikke? Det burde man virkelig, de virker mye bedre enn alle de søplete medisinene vi får!

Utsøkt sjokolade på resept, helse- og omsorgsminister Brustad?

20 oktober 2006

Mannen i hans liv



...behagelig landskap brytes noen sekunder av en leken ball fulgt av et barn med flagrende rød kappe som forsvinner ut av bildet på den andre siden.
...stillheten fra høye, nakne trestammer brytes av pusten fra joggere som jogger forbi hverandre i en ordløs flørt. Løpende føtter. Svette nakker.
...samspill mellom mennesker og vann i ulike former og tilstander.
...en vind griper fatt i den samme gardinen, selv om det er vindstille.
...ord fyller bildet, bølger i vannet. Il est temps de rallumer les étoiles.. Det er på tide å tenne stjernene igjen.
...trist tango fra en strykekvartett midt i en eng eller i et skur som på en måte er der det ikke skulle være.
...tangodansere fryses for at vi skal kunne lese ansiktene deres. Kan kjærlighet vare...og vare - eller ikke?
...nakne, travle føtter, små og store - mens samtalen foregår der oppe, ute av bildet.
...to stoler, to menn, en myk sommernatt. Bruddstykker fra en samtale som varer hele natten og som er begynnelsen.

Surrealisme og poesi i bilder gjør en var, detaljert og nyansert historie om kjærlighet mellom to menn og menneskene rundt dem til så mye mer. Uten helt å gi slipp på det gode, franske, tradisjonelle - vakre landskap, nære glimt av mennesker og menneskers drømmer, gode samtaler og høylytte sådanne ute rundt et dekket langbord.

L'Homme de sa Vie. Mannen i hans liv.Tittelen er til forveksling lik en norsk film tidligere omtalt på denne bloggen, men der stopper også all likhet. En vakker film som sitter i kroppen. Hvs den kommer snart på en kino i nærheten av deg - løp & se.

12 oktober 2006

Fela sprakk...

 

Saint-Jean Cap Ferrat, oktober 2006 Posted by Picasa

10 oktober 2006

The Folks on the Hill

De rike har det godt. En sannhet med modifikasjoner og et definisjonsspørsmål. Hva er rik? Rik på hva? Hva er godt?

Côte d'Azurs etter sigende nest dyreste villa ligger i Villefranche-sur-Mer, godt skjult bak tunge porter og høye murer. I sin tid ble den bygget for den sympatiske (not!) belgiske kongen Léopold II. I nyere tid har den tilhørt den libanesisk-jødiske bankgründeren og milliardæren Edmond Safra, som døde i 1999 i en brann i sitt hjem i Monaco, et steinkast østover. Parkinsons tar ingen hensyn til billioner, og han hadde en sykepleier som senere ble arrestert for mordbrann, men omstendighetene forblir mystiske. Villaen er en middels stor arbeidsplass, med 50 ansatte, hvorav 20 gartnere og 1 moussad dør/portvakt - også etter sigende. Nå vil enken selge palasset, visstnok for den nette sum av - 250 millioner euro. En sum som neppe vil medføre et slitende renn av kjøpelystne på døren til moussad-mannen. Bill Gates kom, så og sa nei takk, fortsatt etter sigende. Kanskje han ikke ville være nabo med medgründer Paul Allen? Det kunne tenkes at Tina Turner ville vært en mer attraktiv nabo, i de sommermånedene hun har tilhold i nabolaget.

Nei - takke meg til vårt eget nikoselige krypinn litt lenger nedi bakken. Hva har vel vi oppi høyden å gjøre? Vi føler oss nemlig pr. egen def. rike og vi har det godt.

03 oktober 2006

Stories in storeys

Jeg liker filmer som har mange små, nære historier å fortelle. Så må gjerne historiene vikles eller veves litt inn i hverandre - eller ikke. New York Stories er en av dem. Smoke er en annen, fra samme by. Men historier om mennesker bak vinduer i en bygård eller i en tobakkskiosk finner du overalt, det gjelder bare å se dem. Historier kan spinnes fra en balkong i Sør-Frankrike. La meg begynne nederst og klatre oppover. Helt uten tanke på andre klatreturer i livet - jeg kunne like gjerne begynt øverst og firt meg ned.

Nederst holder grønnsakshandleren til. Vi kaller ham bare "biske Bernard". Med et slikt oppnavn, eller skal jeg si oppsyn, handler vi ikke mye hos ham, og har heller ikke mye å berette. Det har nok derimot de gamle damer som sitter på murkanten foran grønnsakskurvene og renser bønner som et påskudd for sludder og pludder.

Første historie eller portrett blir dermed om den enslige lille mannen et stykke over midtveis i livet i etasjen over. Vi behøver ikke å se bak vinduet for å få litt av hans historie, han henger nemlig ut av det. Der inntar han sine måltider - kyllinglår gnages rene, kastes ned på gaten og skylles ned med øl. Der tørker han seg og kler seg etter en dusj, han har innrettet seg praktisk og kan ta trusen rett inn fra snoren foran vinduet og henge håndkleet der etterpå. Vel vitende eller uvitende om at vi har særdeles godt innsyn? Der sliper han sine kniver og pusser sine revolvere. Når han blir oppmerksom på at jeg følger (en smule bekymret) med på disse syslene, forteller han meg høyt og stolt at han er sikkerhetsvakt på et stort varehus, med fin dress og skytevåpen. Han forsvinner og kommer enda stoltere tilbake, denne gangen veivende med en rifle. Jeg prøver meg på et beundrende smil og trekker meg tilbake mens jeg tenker at det er rart sikkerhetsvakter har slike gamle muskedundere og en grønnoransje klesdrakt til forveksling lik en veiarbeiders. Han har ikke så ofte besøk, men av og til ber han inn til lystig og fuktig lag, og bruddstykker av smågrove samtaler kommer rett inn til oss. Men leiligheten og omgangskretsen blir større med vinduet åpent, da får han selskap av alle som passerer på gaten og kan slenge ut høylytte kommentarer i all enkelhet, særlig til små skjørt som svinser forbi. Og blid - det er han. Det er betryggende det...tror jeg...

På balkongen over sitter et ungt og pent par. Han tynn og lett lutende, innhyllet i røyk og med en nesten trist aura. Som en James Dean, samme hår, samme skjorte, samme drag over ansiktet. I mine spinnerier blir han da en mislykket forfatter. Hun ung, liten og nett i hvit silkemorgenkåpe med et hvitt håndkle skjødesløst, men elegant viklet rundt det mørke håret. Slik kunne hun vært Natalie Wood og jeg aner en stenk av glamour. De holder seg for seg selv og gir dermed grobunn for spinneriene. At hun i virkeligheten jobber i bank etter avbrutte jusstudier, hører ikke hjemme i historien. Det er informasjon fra en snakkesalig svigermor som steller jordbærplantene hennes når de er borte. Jeg foretrekker å overhøre svigermor og holde meg til min egen historie, med en anelse tristesse og mystikk.

Klatrer vi enda en etasje opp, møter vi en gammel italiensk dame med blå kjole og ensomt ansikt. Hun kom hit fra Padova nær Venezia den 9. november 1951, uten å kunne et ord fransk. 55 år etter kan hun det, men den italienske aksenten er sterk. Kanskje har den blitt sterkere igjen nå som hun er gammel? Etter 30 år her ble hun enke og siden har hun levd alene. Hun foretrekker det, hun sier hun har en âme solitaire. Hun kommer ut på balkongen hver morgen i blå kjole og hver kveld i nattkjole. Da vi hadde gjester, vinket hun inn til dem i sengen om morgenen. De vinket tilbake, og på et forunderlig vis ble det naturlig og hyggelig. Hun tar sin daglige tur til bakeren rett oppi gata, hun er for dårlig til bens til å gå lengre enn det. Men hun kan se helt til stranden. Hun er svært stolt av sønnen som jobber i sosialetaten her i byen, som vi aldri har sett. Han ble enkemann like tidlig som hun ble enke, og aksenten blir enda sterkere når hun forteller om svigerdatteren. C’était une bonne femme. Hun har snille øyne og er glad i planter og barn. Og med snille øyne og en god latter forsøker hun å kaste en bunt nyplukket mynte fra balkongkassen over til vår balkong. Den lander langt nede på den brostensbelagte gaten, og jeg løper så fort jeg kan ned for å redde den. Vi tenker på henne når vi kjenner lukten og smaken av den. Vi tenker at vi burde ha fulgt hennes kjerringråd og satt den inn på barnerommet for å jage myggen vekk fra myk babyhud.

Spinneriene kunne fortsatt, men da ville de ikke passet inn i et blogformat. Jeg kunne klatret helt til topps, til dansken som hvert år raust låner ut leiligheten til sin ekskone og hennes nye mann, men jeg gjør som i New York Stories og går bak tre vinduer.